Je wilt je studenten/cursisten en/of collega’s coachen tijdens supervisie; dat kan, en het is niet eens zo moeilijk. Tijdens deze interactieve trainingsdag merk je de kracht van coaching. Je leert vaardigheden en inzichten (of frist ze op) waarmee je als supervisor direct aan de slag kan gaan én het verschil maakt.
Over coaching
coaching als methodiek in supervisie is meer dan het voeren van een goede babbel in groep: het is gericht op echt resultaat, op enthousiasme en op zelfinitiatief.
Je kunt focussen op dingen die niet goed lopen (die de gecoachte graag anders wil zien). Het kan ook gaan over dingen die wel goed lopen: over bijvoorbeeld succesverhalen, waarbij je nagaat hoe het komt dat het daar wel goed lukte en hoe je die inzichten in andere situaties kan inzetten. Deze tweede aanpak werkt volgens GRROW.
Deze laatste aanpak is gebaseerd op Inspirerend coachen (J. Clement) en Appreciative Inquiry (AI) en is ‘no nonsens’, eerlijk, spontaan, plezierig en eenvoudig. Het gebeurt niet op basis van ‘coach’- trucjes en techniekjes, want dat voelt de gecoachte meteen aan.
We werken met een gesprekstructuur (GRROW) en combineren dit met vaardigheden zoals verkennen, waarderen, betrokken confronteren, uitdagen, inspireren, toelaten (erkennen) en ontspannen.
Over de dag
Je verwerft inzicht in de dynamiek van coaching en leren je de gespreksmethodiek (GRROW). Je oefent op verkennen (met o.a. “vragen stellen vanuit belangstelling”) en op het geven & helpen ontvangen van feedback (bekrachtigen en betrokken confronteren). Je krijgt concrete tools aangereikt om hier in supervisie mee aan de slag te gaan.
Trainer
Hans Mennes is lector aan de lerarenopleiding Thomas More (initiële opleiding en banaba zorgverbreding en remediërend leren) en is coach in en voor Thomas More. Hij volgde o.a. de opleidingen Inspirerend coachen (basis- en vervolgtraining en persoons- en zijnsvragen Jef Clement), Kernreflectie (Korthagen), ervaringsleren (outward boundschool), Axenroos & bejegeningsmethode en vele workshops AI.